Reform: Expansion of the Kitchen

When Paul Owen architects, Stuart Vokes and Aaron Peters were hired to reform this wooden house in the suburb of Brisbane, they were taken to the origins of Australian architecture, which commonly built the kitchens apart from the main house. The tactic was a way to reduce the ravages of fire case fire happened, common danger that hot and dry climate area.

The separate kitchen of the main house was a common practice until the mid 40. However, the owners of the house, a semi-retired couple who intended to house his official residence, wanted something more cozy a living space where they could receive friends while preparing dinner.

The solution found by the trio of architects was this attachment coexistence, a small triangular extension to the kitchen, measuring only 35 m2. The extension is coated with cement fiber boards, a durable material and good money.

In addition to the attachment bring some of the intimate and warm atmosphere of the kitchen, it at the same time functions as a lounge that reveals all the beauty of nature around. Instead of large windows, the architects opted for strategic openings to the outside world that reveal details of the garden and greenery. American oak furniture, Carrara marble counter tops and a fireplace just give the air of comfort to the project.
Balconies are delightfully ambiguous spaces, somewhere between the space inside and outside the space, is neither right a room, not just a runner. Unfortunately are scarce in contemporary homes, said the architect Aaron Peters, one of the architects of the space, the Dwell magazine.